Кървави разкази Александър Чакъров

Несломимият балкански дух населява дивите, неподправени разкази на Александър Чакъров. В тях и мъжете, и жените защитават честта си с нож в ръка, не се страхуват от смъртта, а от срама. Един от разказите – „Балканска мадона” – е включен в немската антология „Българските разкази на XX век“ редом с творби от Емилиян Станев, Николай Хайтов и Йордан Радичков. „Кървави разкази” се вписват в традицията на живата, мощна българска проза, представена и от „Трънски разкази” и „Балканска сюита” на Петър Делчев, „Възвишение” на Милен Русков и „Калуня-каля” на Георги Божинов.

Александър Чакъров не е от „сложните” прозаици, които си служат с лявата ръка, за да почешат при нужда дясното си ухо. Неговите разкази са написани прямо, на висок драматичен глас, без никаква литературна козметика и обременяващи ги „вътрешни лирически монолози”… Разказите на Чакъров не са скучни, а за нашата съвременна проза това е рядко явление. Те имат безспорното право на литературен живот, при цялата широка възможност да бъдат оспорвани от изтънчената критика.
Николай Хайтов

„Аз обожавам Хайтов. Той е моят учител в изкуството на писането. „Хайде – поемай, помагай, носи…“ – ми каза той при последната ни среща. Неговото перо е кралимарковски боздуган, дали ще имам силата да го вдигна, не знам…”
Авторът

Автор: Александър Чакъров
Издателство: СИЕЛА
ISBN: 9789542819400
Година на издаване: 2015
Корица: мека
Страници: 128
Формат: 60/90/10
Език: български