Живот без ограничения Ник Вуйчич

Без никакво медицинско обяснение Ник Вуйчич се ражда без ръце и крака. Като първороден син той е изправен не само пред една ежедневна битка за душевно и физическо оцеляване, но и непрестанно се сблъсква с тъгата в очите на майка си и притесненията на баща си за бъдещето. Поначало на децата им е трудно да се вписват в нова обстановка, но задачата става още по-непосилна, когато си в инвалидна количка в ъгъла на класната стая и не можеш да се включиш в общите игри. След младежките години на лутане не само сред обичайните въпроси и проблеми на юношеството, но и сред непрестанните опасения за това дали ще може да води пълноценен живот занапред, Ник прибягва до най-страшното – опит да отнеме собствения си живот. Това, което осъзнава в тези трудни времена обаче, е, „че всеки от нас притежава някаква дарба – талант, умение, занаят, вещина – която ни доставя удоволствие и ни увлича и ключът към щастието ни често се крие именно в нея”.

А неговата дарба е да достига до сърцата на хората, да вдъхновява със силата на духа си, да събужда борбеност чрез разказа за собствените си премеждия. „Живот без ограничения“ е разказът на Ник за това как успява да преодолее недъга си и да заживее един не просто самостоятелен, но богат и пълноценен живот, като се превръща постепенно и в модел за подражание на всеки човек, преминаващ през труден етап от живота си, на всеки, търсещ своето щастие и призвание. Ник се ръководи от максимата: „Наистина вярвам, че в живота ми няма ограничения” и насърчава всеки да гледа на живота си като на изпълнен с неизмерими възможности, които само чакат да бъдат уловени от ръцете ни.

„Искам и ти да гледаш така на собствения си живот, без значение пред какво си изправен. Тъй като започваме пътешествието си заедно, моля те, замисли се за миг за границите, които сам си си поставял, както и за онези, които са ти поставяли другите. А сега си помисли как би се чувствал, ако се освободиш от тях. Какъв би бил животът ти, ако всичко беше възможно?”

Днес Ник е световноизвестен мотивационен презентатор и неговото основно послание към света е, че всеки от нас може да намери целта на живота си въпреки трудностите или привидно непреодолимите премеждия, които застават на пътя му. В книгата си „Живот без ограничения“ той предлага практически съвети за достигане на пълноценност и щастие чрез изграждане на вяра в околните, здрави връзки с близки и любими и придобиване на нови сили за предстоящото пътуване в живота. Открил сам за себе си увереността да изгради своя изпълнен със смисъл живот без ограничения, Ник насърчава читателя да се научи да приема нещата, които са извън негов контрол, и да се съсредоточи върху това, което може да промени.

„Вдъхновяваща книга, написана от човек, който, логически погледнато, би трябвало да се е отказал от живота.“

Дийна Патерсън, TitleTrak.com

„Читателите могат да открият за себе си един несъмнено по-добър свят, докато проследяват как Вуйчич, роден без крайници, води, както сам го нарича, „един невероятно хубав живот“.

Айлин Купър, писател

„Още корицата поставя началото на разказа: Ник Вуйчич, авторът на тази книга, в действителност е роден без ръце и крака, но лъчезарната му усмивка не е просто преструвка за пред камерите. Този човек обаче невинаги се е отнасял така позитивно към сериозния си недъг – като дете депресията и самотата го довеждат до опит за самоубийство. В „Живот без ограничения“ този млад австралийски мотивационен презентатор разказва как се е научил да следва сърцето си, как е открил себе си и е започнал да следва мечтите си. Несравним, вдъхновяващ мемоар.“

„Барнс енд Ноубъл“

„Вуйчич е роден без ръце и крака, но пък с дарбата на целеустремението, добротата, чувството за хумор и оптимизма. Чрез силното си упование в Бога, вярата в себе си и подкрепата на семейството и приятелите си той не само открива любовта и смисъла на собствения си живот, но разбира, че може да вдъхновява и другите да намерят същата наслада от живота независимо от личните им премеждия.“

„Лайбръри Джърнъл”

За автора

Николас Джеймс „Ник“ Вуйчич, роден на 4 декември 1982 г. в Мелбърн, Австралия, е световноизвестен писател, актьор и мотивационен презентатор, който се ражда със синдрома тетра-амелия – рядко заболяване, което се проявява в липсата и на четирите крайника при раждане. Още от дете се сблъсква с трудностите на необичайното си заболяване, преминава през душевни и физически страдания, но намира силите да се изправи пред недостатъка си и да го приеме. На 17-годишна възраст създава собствена неправителствена организация „Живот без крайници“, която разпространява посланието за надежда в целия свят. С мотивационните си речи пред най-различни аудитории по света и със своето позитивно отношение към преодоляването на препятствията в живота Ник е вдъхновение за мнозина да продължат напред и да се борят за мечтите си. Понастоящем живее със съпругата си Канае и сина им Кийоши в Южна Калифорния.

Автор: Ник Вуйчич
Издателство: Вакон
ISBN: 9789549535853
Година на издаване: 2015
Корица: мека
Страници: 288
Формат: 14х21
Език: български